Koningspaarden
Bed & Breakfast Jansbeek, Jacob Cremerstraat 13, 6821 DA Arnhem

Diëten en wensen van gasten!

24 apr

Diëten en wensen van gasten!

Met gasten van zoveel soorten uit zoveel culturen, kom je natuurlijk van alles tegen. Denk aan vegetarisch, veganistisch, diabetisch, halal, glutenvrij, zoutarm, koolhydraatarm, gok (grip op koolhydraten), allergieën voor koemelk, noten, aardbeien, lactose intolerantie en ga zo maar door…

Op het moment dat gasten een verblijf bij ons willen boeken, krijgen ze een formulier toegestuurd waarop we ze vragen persoonsgegevens in te vullen. Daarnaast vragen we ook altijd hoe ze ons gevonden hebben, waarom ze voor ons gekozen hebben, hoe laat ze aankomen, hoe laat ze hun ontbijt wensen en of ze diëten of opmerkingen hebben. 9 van de 10 keer zijn er geen bijzonderheden/diëten. Maar toen ik in de beginjaren van onze Bed & Breakfast voor het eerst las dat iemand diabeet was van het type 1, brak het zweet me wel even uit. Ik ben gaan surfen op internet met de hoop dat ik wijzer zou worden.  Ik kocht suikervrije jam, maar verder kwam ik eigenlijk niet. Ze zouden op een vrijdagavond 17:00 uur aankomen, dus ik bedacht me dat ik het ze maar gewoon zou vragen en als het nodig was, alsnog even naar de winkel zou fietsen. Gelukkig bleek het allemaal erg mee te vallen. Deze gast paste zijn injecties aan op het ontbijt dat hij at en gunde zichzelf in de vakanties wat extra’s.

Een eerste keer is altijd even het spannendst, ‘halal’ bijvoorbeeld, mogen ze dan wel eieren? Gelukkig ken ik genoeg Turkse mensen hier in de buurt en op de school van onze kinderen die me dan graag terzijde staan.

Binnenkort krijg ik weer iemand die een glutenvrij dieet heeft, ik weet daar wel het een en ander vanaf door mijn ervaring van de afgelopen jaren, maar ik blijf zoiets spannend vinden. Vaak krijg ik er al een tip bij, bijvoorbeeld: “‘cereals’ en brood vermijden, de rest kan ik gewoon eten”. Dan maak ik gewoon een fruitsalade en serveer ik die in leuk servies, dat doe ik ook bij gasten die vegetarisch of veganistisch eten. Maar in de loop van de jaren heb ik zoveel receptjes van eigen gemaakte ontbijtgerechtjes bedacht die ‘dieet’ proof zijn, dat gasten ondanks hun dieet toch echt het idee hebben extra verwend te worden.

Zo blijft mijn werk een uitdaging, die ik met veel plezier aanga!

Leave a Reply