Koningspaarden
Bed & Breakfast Jansbeek, Jacob Cremerstraat 13, 6821 DA Arnhem

De 'geboorte'

15 mei

De ‘geboorte’

De ‘opening’ oftewel: de ‘geboorte’ van B&B Jansbeek was dus een feit! En als de geboorte achter de rug is, komt er een periode van ontdekking. Je probeert de ‘gebruiksaanwijzing’ van je kind te schrijven en daar was ik dus maar wat druk mee.

Voor alles is een eerste keer. Neem nou het schoonmaken (2 uur per kamer is veel te lang) en ontbijtjes klaarmaken (1 ½ uur). Dit moest en zou veel efficiënter kunnen. Zo gebeurde het dat ik ’s avonds de ‘mise en place’ deed voor het ontbijt; de dienbladen werden vast mooi opgemaakt met al het benodigde servies, bestek, servetten etc.  V.w.b. de schoonmaak, was het zaak om zo min mogelijk trappen te hoeven lopen. De hal op de eerste verdieping werd opnieuw ingericht (was die verbouwing nu nog niet klaar?) en in het halletje op de tweede etage legden we de suiker- creamer- en koffiestaafjes, de Wilhelmina pepermuntjes en lege pedaalemmerzakken, wat al snel 38 treden per vergeten item opleverde.

En als de dag van gisteren herinner ik me de eerste keer dat we op vakantie gingen. Mijn ouders zorgden voor onze hond en poezen, terwijl wij in het huis van mijn zus in Dordrecht aan het genieten waren. De schrik sloeg me om het hart toen ik hoorde dat mijn vader zomaar gasten had aangenomen. Als bankman in hart en nieren hoorde hij de kassa al rinkelen. En het ontbijt dan? “Daar beginnen we niet aan, we geven ze gewoon korting.” Maar het is toch een ‘Bed & Breakfast’…? “Loslaten Heleen” en zo vroeg ik ze ter compensatie een Rituals verwenpakketje op de kamer klaar te leggen.

Diezelfde vakantie nam ik een boeking via internet aan die bij thuiskomst een dubbele boeking bleek te zijn, verschrikkelijk. Heel Arnhem zat al vol vanwege een concert in Gelredome, zie dan nog maar eens iets te vinden. Na heel veel telefoontjes, hadden vrienden zich gelukkig welwillend opgesteld en besloten de deuren van hun B&B (nadat zij even gesloten waren i.v.m. gezinsuitbreiding) weer wat eerder open  te doen. Dus zij namen de boeking van mij over, wat een opluchting was dat.

Zo leerde ik beetje bij beetje de do’s en don’ts  en werd het runnen van de B&B steeds leuker en gemakkelijker. Als je kind net geboren is, ben je nog overbezorgd. Daarna word je langzaam aan relaxter en schiet je niet meer in de stress als je bijv. te laat bent met het serveren van een hapje.

De volgende keer een hoop bloopers, want wie kent die niet???

2 Responses

Leave a Reply